Orthomoleculaire voeding

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo min mogelijk schadelijke stoffen, dus optimale voeding. Voor veel meer mensen dan we denken en bij bepaalde ziektebeelden is het bijna onmogelijk om via de voeding de optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Een bekend voorbeeld hiervan is foliumzuur. Ook gezonde vrouwen die zwanger willen worden wordt aangeraden extra foliumzuur te nemen om de kans te verkleinen dat hun kind geboren gaat worden met een open ruggetje.
Maar ook vitamine D tekort bij ouderen komt veel voor, doordat deze groep weinig buiten komt of onvoldoende (kan) eten. Vitamine D is belangrijk voor de botopbouw en botbehoud en het voorkomen van botbreuken.

Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren, enzymen of bijvoorbeeld een darm-florapreparaat.
Hiertoe heb ik diverse scholingen gedaan om voedings-supplementen te kunnen adviseren.Ayurveda en voeding.


Ayurveda is een traditionele geneeskunde uit India die de laatste jaren bekender wordt en steeds meer wetenschappelijk wordt onderbouwd. Een bekende Indiase arts is Deepak Chopra, hij heeft talloze boeken geschreven en lezingen gegeven om de Indiase geneeskunst met de westerse te verbinden.

De Ayurveda tracht de wisselwerking tussen lichaam en geest inzichtelijk te maken en de bewustwording te stimuleren. Het lichaam is meer dan een verpakking van ons wezen, het is ons huis of ons voertuig. Emoties kunnen invloed hebben op (klachten in) ons lichaam zoals woede (uit zich met rood worden van de huid, versnelde hartslag en stress; teleurstelling/ verdriet (met huilen, energie vreten) of verliefdheid (geeft vleugels, zorgt dat je alles aankan . . . )

Onze gedachten zijn ons machtigste bezit, waar we ons echter te vaak en te veel door laten leiden. Afhankelijk van onze gedachten voelen we ons goed of slecht. En wat we denken, kunnen we grotendeels zelf bepalen. Je kunt dus kiezen of je je goed of slecht wil voelen en goed of slecht wilt voeden. Dit is bijvoorbeeld vaak een probleem bij emotie-eten.

De geest bepaalt dus enerzijds de lichamelijke gesteldheid en anderzijds zendt het lichaam signalen uit naar de geest.

In mijn begeleiding besteed ik aandacht aan emoties, welk stofwisselingstype is iemand (denk, gevoel of wilstype) en welke voeding is het meest geschikt om de klachten te verminderen, maar ook hoe je beter om kunt gaan met emoties, want ze hebben wel degelijk een functie. Wat is hun positieve kracht, wat zijn jouw talenten.


Webdesign

Diëtist voor Natuurvoeding en Dieet

                        Annemiek Slappendel

                                     Rijs (Fr)